Het rollenspel is een onderdeel van de psychologische test, en veel kandidaten die solliciteren bij de politie kijken erg op tegen dit onderdeel.
De praktijkproef: het rollenspel
Tijdens het rollenspel in de praktijkproef word je uitgedaagd een probleemsituatie onder controle te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een burenruzie of een ontevreden reiziger op het vliegveld.
Competenties
In de praktijkproef worden er bepaalde competentie getest. Er wordt gekeken of jouw competenties in het rollenspel op het juiste niveau zijn. Je moet dan denken aan vaardigheden als actief luisteren, informatie verzamelen en verwerken. Tot slot dien jij je te kunnen inleven in de situatie en wel overwogen besluit(en) nemen.
Jezelf zijn
‘Politieagentje spelen’ werkt vaak averechts. Daarmee wordt bedoeld: overduidelijk autoritair gedrag. Het beste is objectief de situatie beoordelen, eerlijk zijn en zorgen dat je de situatie integer op je eigen manier afhandelt.
Het afhandelen van de situatie zit vooral in goed overwogen besluiten nemen en knopen doorhakken. Wees zeker van je besluit als je alles goed overwogen hebt. Door met zekerheid besluiten te nemen, zet je de situatie naar jouw hand.
Overwicht met competenties
Als je bovenstaande stappen goed uit weet te voeren in het rollenspel heb je overwicht en ben je de situatie de baas. Overwicht verdien je door correct en integer te handelen en niet door je autoritair op te stellen. Een autoritaire houding is juist een teken van onzekerheid, omdat je bang bent dat je het niet anders kunt oplossen.
Zorg er dus voor dat je overwicht hebt en de laatste competentie binnenhaalt: een oplossingsgericht resultaat!
Uitstraling
Je correct opstellen heeft natuurlijk zijn grenzen. Daarvoor kun je jouw eigen grensregels vaststellen. Het is even niet belangrijk wat voor situatie zich voordoet. Feit is dat je vaak mensen moet kalmeren. Bij de één gaat dat sneller dan bij de ander. Belangrijk is dus geduld en kalmte bij jezelf te bewaren en dat uit te stralen. Vaak spiegelt zich dat naar anderen toe en ben je de situatie de baas.
Je grenzen stellen
Het is mooi als bovenstaande situatie altijd zo werkt, maar de werkelijkheid is anders. Soms komt het wel eens voor dat een van de betrokkenen zich uit onvrede op jou richt. Daarom moet je voor jezelf duidelijke grenzen stellen. In een rollenspel van de politie kan zo’n situatie zich ook voordoen.
Om misverstanden te voorkomen; je grenzen stellen is geen autoritair gedrag!
Grensregels
Stel voor jezelf altijd vaste grensregels vast. Grensregels die politieagenten over het algemeen hanteren zijn:
- Bij grof taalgebruik en respectloze, bijdehante opmerkingen waarschuw je de persoon dat hij of zij rustig moet doen. Als diegene jouw waarschuwing(en) negeert, kan die persoon aangehouden worden.
- Geef maximaal drie aangekondigde waarschuwingen.
- Bij fysieke poging(en) tot geweld houd je de persoon aan.
- Bij een levensbedreigende situatie bewapen jij jezelf en overmeester je diegene die jou bedreigt.
De grensregels treden in werking als een persoon dus niet met respect je aanwezigheid accepteert.
Lichaamstaal
Zelfvertrouwen is de basis. Overzie de situatie en straal dat uit. Een zelfverzekerde uitstraling begint met een open houding. Plaats je voeten op schouderbreedte en houd je armen langs je lichaam of houd je handen bij elkaar voor je buik. Je armen over elkaar wekt een onstabiele en onzekere houding en is een veel gemaakte fout. Je armen dienen een positie in te nemen, zodat ze direct in kunnen grijpen bij onverwachte situaties.