De cognitieve capaciteitentest van de politie is niets anders dan een intelligentieonderzoek, oftewel een IQ-test. Tijdens deze cognitieve test voer je op een computer verschillende opdrachten uit die je intelligentie meten.
Onderdelen cognitieve capaciteitentest
De cognitieve capaciteitentest voer je uit op een computer, en bestaat uit 3 onderdelen: cijferpatronen, letterpatronen en woordrelaties. Elk onderdeel start met een aantal voorbeeldvragen (waarin duidelijk wordt wat de bedoeling is) en een aantal oefenvragen. De antwoorden op de voorbeeld- en oefenvragen tellen uiteraard niet mee in de eindscore.
Cijferpatronen
Cijferpatronen in een cognitieve capaciteitentest testen de numerieke hersencapaciteit. Je ziet opgaven met reeksen getallen en een ontbrekend cijfer.
Voorbeeld: 1, 3, 6, 10, ?
Dit is een eenvoudig voorbeeld, maar zodra een getallenreeks meerdere bewerkingen bevat zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, kwadraten en wortel trekken, wordt het een stuk lastiger dit uit het hoofd te doen.
Letterpatronen
Opgaven met letterpatronen worden ook wel anagrammen genoemd. Tijdens de cognitieve capaciteitentest krijg je met verschillende soorten anagrammen te maken. Bijvoorbeeld:
- Maak een nieuwe woord met alle letters uit een woord: Badderen –> benaderd –>bradende
- Anagrammen met 4 tot 6 losse letters R-E-G-D-W –> DWERG
- Anagrammen met lettergroepen (1 teveel) STAP – SIE – TA – FAN –> FANTASIE
- Missende letters: BL_UW en Z_OI | Kies uit A – O – E.
Voorbereiden is lastig. Vaak is dat je eigen woordenschat. Wil jij toch aan je woordenschat werken? Lees dan veel.
Woordrelaties
In het onderdeel woordrelaties van de cognitieve capaciteitentest wordt opnieuw veel gevraagd van je woordenschat en de verbanden die wel of niet tussen woorden gelegd kunnen worden. Onderstaande vraagstukken kun je verwachten in het onderdeel woordrelaties.
- Welk woord hoort niet in het rijtje?
- Welk woord past het best bij woord X?
- Welk woord is het tegenovergestelde van woord X?
- Vul het ontbrekende woord in?
- Ontdek het verband tussen woorden?
Voorbereiding cognitieve capaciteitentest
Zoals je hierboven al kon lezen, is het mogelijk je voor te bereiden op de cognitieve capaciteitentest. Sommige onderdelen kosten meer tijd. Als je langdurig je hersenen wilt trainen volgen hier wat eenvoudige tips die je dagelijks kan toepassen zonder extra veel inspanning. Onderstaande tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek:
- Luister minstens 10 minuten naar Mozart’s Sonate. Een klassiek stuk met twee piano’s in D-majeur. Dit klassieke stuk triggert je beide piano’s van elkaar te onderscheiden. Het verbetert je ruimtelijk inzicht.
- Sport regelmatig. Lichamelijke inspanning door regelmatig te sporten zorgt voor een toename aan zuurstof in je bloed. Spieren en hersenen worden actiever. Al je wat ouder bent heb je hier meer profijt van. Sport verhoogt je reactiesnelheid en verhoogt je IQ.
- Zet jezelf niet onnodig onder druk. Een cognitieve intelligentietest klinkt zwaarder dan wat puzzels oplossen. Uit onderzoek bleek al eerder dat mensen slechter presteren bij de gedachte aan een IQ-test, terwijl ze bij puzzeltjes oplossen veel beter presteerden.
- Wees verstandig met drinken. Een glas alcohol verbetert tijdelijk je verbale inzicht. Teveel borrels vermindert je verbale vermogen. Koffie en thee mag wel, het versterkt je ruimtelijk inzicht.
- Spelletjes spelen zoals een kubus draaien of iets bouwen verbetert je ruimtelijk inzicht. Een kruiswoordpuzzel oplossen verbetert je verbale inzicht.
- Een van de beste voorbereidingen op een cognitieve intelligentietest is meerdere IQ-tests te maken. Je zult bepaalde patronen sneller gaan herkennen. Ook krijg je meer zelfvertrouwen en zijn je hersenen beter voorbereid en in vorm.