Psychologische test

De psychologische test of het psychologisch onderzoek van de politie is behoorlijk streng. Op drie onderdelen word je onderzocht of jouw persoonlijkheid en karakter bij de politie past. Het psychologisch onderzoek duurt een halve dag en vindt plaats op de Politieacademie in Amsterdam of Apeldoorn.

Waar let de politie op?

Bij de psychologische test wordt er gekeken of jij sterk in je schoenen staat en wordt jouw karakter en persoonlijkheid beoordeeld. Dit zijn de punten waar de politie op let:

  • Samenwerking: de politie wil graag iemand waarmee zij goed kan samenwerken met anderen.
  • Stresssituaties: bestand zijn tegen extreme stresssituaties en niet snel in paniek raken.
  • Kort of lang lontje: blijf jij rustig of reageer jij agressief?
  • Flexibiliteit: ben jij flexibel in het uitvoeren van taken en wisselende werktijden?

De psychologische test

Bij het psychologisch onderzoek wordt getest of je juiste eigenschappen en competenties bezit voor het politiewerk. Deze eigenschappen en competenties worden getoetst in drie onderdelen.

  • De persoonlijkheidsvragenlijst
  • Het gesprek met de psycholoog
  • De praktijkproef (rollenspel)

Persoonlijkheidsvragenlijst

Uit de persoonlijkheidsvragenlijst komt naar voren hoe jouw zelfbeeld is. De centrale vraag is hoe jij in het dagelijks leven staat. De vragen beantwoord je op de computer.

Gesprek met de psycholoog

Het psychologisch interview is een gesprek met een echte psycholoog. Dit gesprek duurt ongeveer een uur. De psycholoog beoordeelt in dit gesprek jouw competenties voor het politiewerk. Er worden allerlei persoonlijke ervaringen uit je verleden besproken.

De psycholoog kijkt naar eigenschappen als inlevingsvermogen, stressbestendigheid en integriteit. Ook dien je openheid te geven over welke ingrijpende gebeurtenissen je hebt meegemaakt. Hiervoor heb je op de 2e selectiedag (deel A) een vragenlijst ingevuld.

De praktijkproef (rollenspel)

Hoe ga jij om met onverwachte gebeurtenissen en hoe los jij problematische situaties op? Tijdens de praktijkproef voer jij een gesprek met een acteur die een boze klant of medewerker speelt. Een selectieadviseur is bij dat gesprek aanwezig en kijkt hoe je reageert en handelt.

Rapportage

Nadat je alle tests hebt doorlopen wordt er een rapport opgemaakt. Dit rapport wordt opgestuurd naar het korps waar je gesolliciteerd hebt. Vervolgens word je uitgenodigd voor een gesprek. In dit gesprek worden de resultaten uit de psychologische test besproken en wordt er gekeken of je bij het korps past.

De eigenschappen van een politieagent

Het beeld wat veel mensen hebben van agenten klopt vaak niet met de werkelijkheid. Een agent wordt vaak als autoritair en dominant gezien. Dat beeld wordt versterkt, omdat mensen soms een boete krijgen of op een negatieve manier in aanraking zijn geweest met de politie.

Een politieagent streeft naar het tegenovergestelde en dient dat ook uit te stralen. Tijdens de ontmoeting met de psycholoog is het belangrijk dat je bepaalde eigenschappen vanuit jezelf uitstraalt. Om je een beeld te geven van de eigenschappen van een politieagent staan hieronder wat eigenschappen op een rij.

  • Zelfverzekerd en standvastig
  • Beschaafd, correct en integer
  • Verzorgd
  • Goed gehumeurd
  • Behulpzaam en sociaal