Cognitieve test politie: waar op letten?

Als politieagent is het belangrijk dat je met zo min mogelijk informatie snel verbanden kunt leggen. Zo moet je bijvoorbeeld in bepaalde situaties van kleine delen informatie snel één samenhangend verhaal kunnen maken. Vandaar dat je tijdens de keuring voor de politie een cognitieve test af moet leggen waarin onder andere je IQ wordt getest. 

De politietest is een pittige test waar veel kandidaten voor zakken. Deze politietest is onderverdeeld in meerdere onderdelen, zoals een sporttest, een psychologische test en een cognitieve test. Voor die laatste – de cognitieve test politie – wordt onder andere je taalvaardigheid en ruimtelijke inzichten gemeten.

Slechts 20% van alle kandidaten haalt de politietest. Om als politieagent aan de slag kunnen moet je namelijk slim zijn, maar ook doorzetter. En dat dan weer in combinatie met een sterke persoonlijkheid.

Met behulp van de politietest wordt van te voren bekeken of jij aan alle eisen van de opleiding voldoet. Wanneer je dus door de test komt, mag je er vanuit gaan dat je een goede politieagent kunt worden.

Wat kan ik verwachten van de cognitieve test?

De cognitieve test bestaat uit twee onderdelen, namelijk de capaciteitentoets en de taaltoets. De capaciteitentoets is vooral gericht op het IQ, terwijl de taaltoets gericht is op lezen en schrijven.

De taaltoets

De taaltoets bestaat uit 3 onderdelen, namelijk:

  • De voortoets
  • De leestoets
  • Schrijven

De capaciteitentoets

De capaciteitentoets bestaat uit:

  • Letterpatronen
  • Cijferpatronen
  • Woordrelaties
  • Ruimtelijk inzicht

Kan ik me voorbereiden op de cognitieve test van de politie?

Ja, dat kan zeker. Op onze website vindt je een e-book om je op de beste manier voor te bereiden op de politietest (waaronder ook de cognitieve test). Je kunt het e-book hier aanschaffen.

Het is aan te raden de cognitieve politietest van te voren goed thuis te oefenen voor meer slagingskans. Door te oefenen met de tips in het e-book leer je sneller bepaalde patronen te herkennen en op te lossen. Het vergroot daarnaast het vertrouwen in jezelf, zodat je tijdens de toets rustiger na kunt denken.

Tip: de officiële cognitieve test heeft weinig mogelijkheden in variaties. Hierdoor kun je er dus vanuit gaan dat sommige vragen die in ons e-book voorkomen hetzelfde zijn als die je op de officiële test krijgt.